CPO Almansweide

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, een prachtige wijze om een toekomstige buurt te mogen ontwerpen. Democratisch beslissingen nemen om de kaders voor het ontwerp te stellen. Geen gemakkelijke opgave maar wel een met een grote mate van voldoening.
De materialen:
De hoofdstructuur van de woningen is van kalkzandsteen blokken en betonvloeren. Deze zorgen voor goede thermische massa en voldoende geluidsisolatie. De schil van de gebouwen is damp-open en gemaakt in houtskeletbouw elementen met cellulose isolatiemateriaal. De buitenzijde is afgewerkt met open gevel van Douglas houten delen die behandelt zijn met een getinte olie om verkleuring tegen te gaan. De verschillende tinten versterken de gebouwdelen om balans in het geheel te creëren.

Duurzaamheid:
De Almansweide is geheel gas-loos gebouwd. Dit is een collectieve beslissing geweest. De woningen zijn als eerste goed afgestemd op de behoefte van de bewoners, vervolgens zijn ze heel goed geïsoleerd. Er is weinig energie nodig om de woningen te verwarmen. De warmte die nodig is komt uit de grond. Iedere woning is voorzien van een grondbron van 150 meter diep, deze is afdoende voor warmte en warmwater-voorziening. De stroom die nodig is om de warmtepomp te laten werken wordt duurzaam opgewekt met PV panelen op het dak. ( ‘trias energetica’ )

Gegevens:
opdrachtgever: 
Collectief Particulier opdrachtgeverschap Almansweide, Hilversum.
fase: gerealiseerd
architect: MOOST architect, Hilversum.
ontwerpteam : Mart Jan Oosterveld, Ernst van der Vecht , Marcel Klever.
directievoering: Femke Steenbergen, Retse project & proces. 
constructeur: Pieters Bouwtechniek, Utrecht.
adviseur installaties : Bongers -Jansen, Gaanderen.
aannemer bouwkundig: Optimum Plus, Zelhem.
fotografie: Corné Bastiaansen
De opgave:
De CPO Almansweide, te Hilversum is een bijzondere opgave , omdat er als begin geen programma van eisen aanwezig was, maar een groep met mensen die een droom wilden realiseren. Het programma is tijdens de ontdekkingstocht met de toekomstige bewoners ontstaan. Eerst zijn er wensen en uitgangspunten omschreven en hebben we met de toekomstige bewoners onderzocht wat de Almansweide aan diversiteit de bewoners zou kunnen bieden. Zo is de wens ontstaan om op de gekozen locatie grondgebonden woningen en appartementen te realiseren. Na een intensief ontwerp- en groepsproces is een verdeling ontstaan van 8 grondgebonden woningen en 15 appartementen, in het totaal 23 wooneenheden. Het resultaat is dat de verscheidenheid aan bewoners groot is: gezinnen met jonge kinderen, gezinnen met studerende kinderen, alleenstaande bewoners en ouderen die graag van mensen en tuin genieten.

De opzet:
De opzet van de bebouwing is zo gekozen dat de grondgebonden woningen en de appartementen een gezamenlijke binnentuin hebben, die wordt gedeeld. Alle wooneenheden hebben de entree aan de binnentuin, die vrij is van auto’s. Door de lagere grondgebonden woningen aan de zuidkant te realiseren is de binnentuin goed voorzien van zonlicht. De binnentuin wordt gedeeld met alle bewoners. Tevens hebben de grondgebonden woningen een kleine privé-tuin aan de achterzijde van de woning.
Het parkeren is opgelost door half verdiepte parkeerplaatsen te realiseren onder de appartementen.

Het gebouw:
De grondgebonden woningen zijn zeer divers. De rij woningen bestaat uit 8 woningen met verschillende beukmaten. De bouwmethode van de woningen is identiek, de indeling is afgestemd op de individuele bewoners: zo zijn er woningen die smal zijn, met drie verdiepingen, andere woningen met grote vides. De architectuur geeft verbondenheid aan de diversiteit van de woningen. Het weerspiegelt het DNA van de Almansweide: samen met een eigen identiteit. Door te wisselen in hoogte , breedte en diepte is een ensemble ontstaan dat een aangenaam beeld genereert. Door materialisatie is een eenheid in de verscheidenheid gekomen.


Share by: